Осигуряват извънкласни занимания на деца от рискови групи
Осигуряват извънкласни занимания на деца от рискови групи / Община Сливен

Деца от рисковите групи спортуват и учат занаяти в свободното си време. Създаването на творчески ателиета по различни занаяти, екскурзии до културно-исторически обекти, спортни състезания и празнични инициативи, свързани с отбелязване на дати и годишнини ще бъдат финансирани от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните - Сливен. Организацията ще извърши субсидирането на тези инициативи, тъй като проектите за тях, подадени от 20 училища в община Сливен, вече са били одобрени, съобщи Лилия Радева,  секретар на Местната комисия. Целта е рисковите групи ученици да бъдат обхванати в извънкласни дейности, с които да уплътняват свободното си време като усвояват нови знания, допълни тя. В творческите ателиета децата ще се учат на тъкачество, грънчарство, плетене, шиене и дърворезба.  Според проектните предложение на училищата, планирани са още и дебати, свързани с младежката престъпност и отговорността на учениците, ще бъдат провеждани мероприятия за отбелязването на годишнини на училищата и други бележити дати. Проектните дейности ще продължат до края на календарната 2015 г. и по тях ще бъдат обхванати над 3 600 деца, допълни тя.

Лилия Радева съобщи още, че в края на този месец стартира и пролетния дял на Ученически футболен турнир, организиран по Програмата за превенция на противообществените прояви на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Сливен. Във футболния турнир ще участват деца от V до VІІ клас, разпределени в 13 училищни отбора от селата в община Сливен, квартал „Речица” и град Кермен. В първата зона са включени отборите на Речица, Блатец, Тополчане, Злати войвода и Чинтулово. Срещите ще се провеждат на 29 март на спортната площадка в кв. „Речица”. Във втора зона попадат отборите на Самуилово, Гавраилово, Сотиря и Камен като срещите ще се играят в Самуилово на 18 април. Третата зона включва отборите на Кермен, Крушаре, Селиминово и Желю Войвода. Мачовете ще се играят на 19 април в Желю Войвода на спортната площадка в селото, която беше изградена от Община Сливен. Всички срещи са с начало 10.00 часа. На финала на 25 април отиват победителите от трите зони и отборът с най –добри показатели, който не се е класирал в зоналните надпревари. За най- добрите е предвиден награден фонд. Първата награда е на стойност 300 лв., втората - 200 лв. и трета - 100 лв. като за тях всяко училище ще има възможност да си закупи материали, които да осигуряват допълнително дейността им.

През миналата година, когато беше поставено началото на футболния турнир, отборите от 13 -те училища получиха спортни екипи, осигурени по програмата за Програмата за превенция на противообществените прояви на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Сливен.

Продължават и превантивните дейности с програмите по училищата, с които за миналата година бяха обхванати над 4 000 ученика, а на този етап са обхванати 1 700, каза Радева. Тя посочи още, че Сливенският буквар със забележителности и културно-исторически обекти в регион Сливен с буквите от българската азбука, вече е раздаден на всяка начална паралелка в училищата на общината. Бройки от изданието са предадени и на училищните библиотеки, за да могат да се ползват и от останалите по-големи ученици. Букварът се разпространява и извън пределите на страната, бройки от него вече са изпратени на наши сънародници в Австралия, Америка и Япония, на българското училище в Унгария, те от своя страна са ги препратили на други български училища. Следващата инициатива над която работят от Местната комисия е  подготовката на портрети на 10-те най-популярни сливенски възрожденци. Те също ще бъдат предоставени за ползване на училищата и техните възпитаници.

 

По думите на Лилия Радева вече са факт и клубовете по превантивни дейности. „Имаме заявки от 7 училища, в които се развиват дейности, обхващащи рисково поведение, толерантност, журналистика, граждански права и други”, каза секретарят.