Обществено обсъждане на Бюджет 2013 в селата се проведе в Новозагорско
Обществено обсъждане на Бюджет 2013 в селата се проведе в Новозагорско / Общински пресцентър Нова Загора

За първи път в община Нова Загора се провежда обществено обсъждане на бюджета по села. Кметът Николай Грозев и заместник-кметовете Галя Захариева и Маргарит Тодоров се срещнаха с жителите на новозагорското село Стоил войвода.

В пенсионерския клуб кметът представи накратко капиталовата  програма на общината за 2013г. „Доста неща сме заложили в капиталовата програма за тази година и не зная дали ще успеем да реализираме, всичко което сме замисли. Предвидили сме голяма част от финансовите средства за проекти по селата и подобряване на тяхната инфраструктура". Грозев обърна внимание на някои от започнатите обекти, които ще бъдат финализирани със средства от капиталовата програма и акцентира на новите, които предстои да бъдат реализирани.

 За с. Стоил войвода за заделени 100 хил. лв.С тях ще бъде направен и реализиран проект за ново площадно оформление на централната част на населеното място. Предвижда се да бъде изграден нов площад с фонтан, нови пейки за отдих, подходяща ограда и т.н. Заместник-кметът по образованието Галя Захариева съобщи, че освен планираните 100 хил. лв. в селото ще влязат средства и от други сфери на обществената дейност: „Заделени са близо 12 хил. лв. за обновяване на кметството, поддръжката на сградата, за пенсионерския клуб,  неговото осветление и отопление. Стоил войвода, продължи тя, е сред най-живите села в Новозагорска община.

Тук имате едно от най-добрите средищни училища с добри традиции, което продължава да подготвя много добри ученици и да се развива. Броят на учениците тази година е увеличен, съответно и бюджетът на училището - на близо 320 хил. лв. Тези средства са за обучението на децата и тяхното развитие в благоприятни условия. За детската градина са заделени близо 60 хил. лв. За двете читалища, които функционират на територията на Стоил войвода са заделени близо 17 хил. лв. Така, че в това населено място ще влезнат средства на стойност  близо 500 хил. лв. Всички ние трябва да работим активно за усвояването на тези средства и за благоустрояване на това будно село".

Зам. кметът Маргарит Тодоров представи пред присъстващите новите начини и средства за събираемост на данъците, таксите и за увеличаване приходите на общината чрез наеми на язовири, земеделски земи и концесии. Бяха зададени въпроси за подмяна на старите водопроводи с нови, кандидатстването на Община Нова Загора по Европрограми, изграждане на спирка за децата, пътуващи на училище в града и други.

В Нова Загора общественото обсъждане ще се проведе през месец февруари.