Няма дискриминация в събарянето на блок 20 в Ямбол
Няма дискриминация в събарянето на блок 20 в Ямбол / Общински пресцентър Ямбол, архив

Събарянето на блок 20 в Ямбол не е акт на дискриминация спрямо обитателите му. Това се посочва в решение на Комисията за защита от дискриминация, съобщиха от пресцентъра на община Ямбол. Решението е във връзка със сигнал срещу кмета Георги Славов за изваждане без основание и мотиви на 600 души от блока и не вземане на мерки за настаняването на хората.

След приключване на производството решението на комисията е, че кметът на община Ямбол „не е осъществил забранена от закона пряка или непряка дискриминация на основата на етническа принадлежност”. Решението засяга и двете заповеди на кмета, издадени с оглед възникналото извънредно положение и пряка опасност от смъртни случаи в блок 20 – заповедта за извеждане обитателите на блока, както и тази за незабавното отстраняване на строежа.

Не е осъществена и дискриминация чрез бездействие за уреждане на жилищното настаняване на обитателите на съборения блок 20, реши също Комисията по дискриминация. В мотивите на Комисията се посочва още: „Кметът далеч не е бездействал, напротив с години наред е търсил подкрепата на държавата в лицето на редица институции, както и на неправителствените организации, именно с оглед намирането на решение, което да е най-щадящо за хората, обитаващи блока, от гледна точка на устройването им”.