Няма да се вдигат местни данъци и такси в Сливен през 2011 г.
Няма да се вдигат местни данъци и такси в Сливен през 2011 г. / Дарик Сливен

Не се планира вдигане на местните данъци и такса битови отпадъци в община Сливен през 2011 година. Това съобщи за Дарик Васил Тошев от звено „Местни данъци и такси", във връзка с предложенията за изменение на Закона за местните данъци и такси. През 2010 година данък недвижими имоти за граждани е 0,9 на хиляда върху данъчната оценка. От звеното считат, че ако този налог остане в тази граница изпълнението и през 2011 година ще бъде в рамките на 100-102%, поясни Тошев.

През тази година такса смет за жилищни имоти на физически лица е 0,9 промила, а данъкът   за недвижими имоти е 1,6 на хиляда. Такса битови отпадъци за жилищни имоти на юридически лица е 0,9, а за нежилищните е 7 на хиляда.

Данъкът за недвижими имоти за юридически лица е 2,5 на хиляда, данъкът за придобиване за недвижими имоти е 2,6%, а за МПС е 3 %. Законът за местни данъци и такси дава право на Общинския съвет в срок до 31 януари 2011 г. да определи данъка за недвижими имоти, такса битови отпадъци, туристическия данък и патентния данък за 2011 година.

В проекта за изменение на Закона за местните данъци и такси е предвидено данъкът  върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и туристическият данък да се плащат на две равни вноски. Първата вноска до 30 юни, втората до 30 октомври на съответната година, като данъкоплатци, предплатили цялата вноска до 30 април, получават отстъпка от 5%, поясни още Васил Тошев.