Николай Василев: Обезпокоен съм от орязването на бюджета за отбраната
Николай Василев: Обезпокоен съм от орязването на бюджета за отбраната / netinfo

„Обезпокоен съм за силното орязване на парите за отбраната в бюджета за следващата година. Не защото има някаква конкретна опасност за България, но отбраната е една от сферите където сме поели сериозни международни ангажименти, които са записани в цифри и ако ние систематично нарушаваме тези ангажименти, то тогава ще имаме много сериозни проблеми.”  Това каза пред журналисти в Сливен министърът на държавната администрация Николай Василев преди да отпътува за София, където днес правителството обсъжда рамката на бюджета за следващата година.

„Ще си създадем имидж на държава, която не си спазва международните ангажименти като например модернизация на техниката и участие в международни мисии”, допълни министърът. Той заяви, че би следвало също да има повече пари за пътна инфраструктура. Според министър Василев средствата за областните управи също са много малко и в момента те са само на заплати, ток и понякога с изключени телефони. Николай Василев обаче изрази задоволство от проектобюджета с аргумента, че това е продължение на политиката на предишните две правителства.

„Доволен съм от това, че страната в момента има висок растеж и това трябва да продължи. Смятам, че като цяло политиката, която следва правителството, води до висок растеж”, каза още министърът на държавната администрация. Според него това е първият бюджет от 90-та година насам, който се внася с излишък от 0,8% по закон.