Мотокросът се завръща в Сливен
Мотокросът се завръща в Сливен / Община Сливен

„След дългогодишно прекъсване Републиканският шампионат по мотокрос се завръща в Сливен. Идеята за провеждането на кръг от шампионата в града е от 2012 г. Реализацията й е резултат от съвместната работа на общината и Българската федерация по мотоциклетизъм (БФМ). Тези усилия доведоха до създаването на най-новото състезателно трасе за мотокрос разположено до летище „Бършен", само на няколко километра от града”, каза председателят на БФМ Богдан Николов на пресконференция в София, в която участваха кметът Кольо Милев и почетният президент на Федерацията Румен Петков.

Дългото 1787 метра трасе ще даде шанс на около 130 състезатели да участват в двудневния републиканския шампионат по мотокрос, който ще се проведе тази събота и неделя.

Grand Prix Сливен 2013 ще маркира и двумесечната лятна пауза на Републиканския шампионат по мотокрос, което е допълнителна мотивация за добро представяне на състезателите преди предстоящите им важни стартове за Европейския шампионат по мотокрос и Световния шампионат по мотокрос в класовете б5сс, 85сс и 125сс в Чехия в началото на август.

„Предимството на трасето в Сливен е, че може да се използва целогодишно. Предвиждаме и осветяване на пистата, за да отговорим и на международните стандарти и в бъдеще в Сливен да се провеждат и европейски шампионати. Входът за посетители без превозни средства е 2.00 лв., а за посетители с превозни средства - 5.00 лв.”, съобщи кметът на Сливен.

„Има надпревара между общините за изграждане на качествени трасета с оглед на това, че мотоциклетният спорт е един от най-бързоразвиващите спортове”, посочи Румен Петков.

След три кръга на Републиканския шампионат по мотокрос (Поморие — Левски - Хасково), в Сливен се очаква интересна борба във всички класове. При състезателите от клас б5сс, Димитър Петров е лидер в класирането, но основните му конкуренти Тимуш и Чухарчук от Молдова са заявили вече своето участие. И тримата, заедно с Виктор Касабов и Кристиян Иванов ще трябва доста да поработят за победата в Сливен. В клас 85сс, Хакан Халми е само с шест точки преднина във временното калсиране пред колегата си Ивелин Манев, трети в подреждането до момента е Ивилин Господинов, но сезон 2013 до момента показа, че всеки един от топ десет състезателите в класа има реален шанс да се качи на подиума, което прави борбата в класа особенно интересна. В клас МХ2 Янко Ташев има сериозна преднина в подреждането пред Кабал от Румъния и Калоян Илиев, но Майкъл Иванов заплашително напредва в класирането със спечелени 3 от общо 4-те манша в които е участвал от началото на годината.

Кристиян Ангелов също е в топ форма, като в този клас участие са заявили и състезатели от Сърбия, Турция и Гърция. При най-голямата кубатура и пилотите в клас МХ1, Николай Йовчев и Тодор Тотев приемат изключително сериозно всеки старт за шампионата, като Йовчев пристига в Сливен след победа в традиционния мотокрос край Добринище миналата седмица, а Тотев след две седмици тренировки и състезания в Белгия. След тях своите шансове тьрсят младите попълнения в класа като Валентин Милушев, Васко Георгиев и Денислав Ангелов. При пилотите от клас МХ, Мартин Тодоров ще трябва да се реваншира на феновете си след трудното състезание състезание в Хасково, но броят на претендентите за неговото челно място в класирането неминуемо расте след всеки изминал манш, като в момента Станко Боянов, Юлиян Райчев, Васил Стоянов и Калин Кулев са близо до Тодоров не само в разпределението на точките, но също така и по състезателното трасе.

При участниците в класа на възраст над 40 години, само седем точки разделят лидера в подреждането Веселин Малинов и неговият подгласник Николай Нанчев, но в последните две състезания, най-възрастния участник в шампионата — Мирослав Христов (53г.) неизменно е на стьлбичката в очакване на победата.