Масови проверки за издаване на касови бележки
Масови проверки за издаване на касови бележки / dariknews.bg, архив

От началото на годината териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас е приключила 480 ревизии, които са установили и извели на светло 36 млн.лв. укрити данъчни задължения.  Други 2 млн.лв. дължими осигуровки не са били начислени и внесени в бюджета от работодатели на територията на Бургаска, Ямболска и Сливенска област. Най-много са укритите данъци в сферите на търговията на едро и дребно, производството и търговия със зърнени култури и в строителството, които са рискови за област Ямбол.

Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас започна масови проверки за спазване на данъчното и осигурителното законодателство. В контролните действия се включва целият наличен състав на дирекция „Контрол” включително и 12 ревизори от Ямбол. Целта е да се извадят оборотите на светло и да бъдат пресечени практиките работодатели да упражняват натиск върху наетите работници като устно им нареждат в търговските обекти касовите апарати да работят само в краен случай. При неиздаване на касови бележки актовете ще бъдат съставяни на място. Наказателните постановления ще бъдат както за самите лица, неиздали фискален бон, така и за управителите на търговските обекти.

Във фокуса на проверките ще бъдат както високооборотните места по Южното Черноморие – магазини, заведения, барове, ресторанти, дискотеки, така и сезонните атракции и предлаганите в туристическите пакети услуги. Проверяващите ще изискват и информация за купените и реално продадени билети за различни мероприятия с развлекателен характер като на място ще бъдат проверявани регистрите на ценните книги и номерата на билетите. Взетите, но все още непродадени билети трябва да са в наличност.

От приходното ведомство добавиха още, че в хода на контролните действия ще бъде събирана информация за размера на търговските площи на обектите, за броя на леглата и на местата на открито. Ще бъде засичана и сравнявана информацията, която постъпва дистанционно от касовите апарати. Софтуерът автоматично избира онези обекти, в които отчитаният оборот значително се различава от този, който фирми от един и същ бранш и в близки зони отчитат.