Магистрати декларират конфликт на интереси
Магистрати декларират конфликт на интереси / netinfo
Окръжният прокурор на Сливен Пейчо Хитов е посочил в декларацията си по чл. 12, т. 2 от Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси като свързано лице съпругата си Дияна Хитова, която е депутат и адвокат в Сливенска адвокатска колегия. В декларацията, която е публикувана на официалния сайт на Висшия съдебен съвет, Пейчо Хитов е посочил и кредити с общ размер от 145 хиляди лева.

Прокурор Ваня Белева – Терзиева е декларирала, че има сключени договори с еднолични търговци или юридически лица, които биха се оказали облагодетелствани от актовете или действията при изпълнение на правомощията и задълженията и по служба, но не е посочила данни за работодателя или възложителя и сферата му на дейност.

Прокурорът Веселин Гангалов пък е упоменал, че има свързани лица, дейността на които би довела до възникване на конфликт на интереси без да посочва кои са те.

Младши прокурор Мария Дойчева е декларирала като свързано лице брат си Дойчин Дойчев – адвокат.

Военният прокурор във Военноокръжна прокуратура - Сливен Ташко Стоянов Стаматов посочва имената на 16 свързани лица, както и кредитни задължения от 100 хиляди лева и 8900 евро, като не се уточнява дали работят в сферата на министерство на отбраната или на МВР.

Военният следовател в Ямбол полковник Валентин Виденов декларира 14 свързани лица и 100 хиляди лева кредит, а сливенският военен следовател – Емилиян Козловски е вписал в декларацията си 24 лица и 10 хиляди лева кредит.

Тримата военни магистрати не уточняват дали свързаните с тях лица работят в сферата на министерство на отбраната или на МВР.

Трима прокурори от Районна прокуратура - Котел декларират, че нямат връзки и участия, от които би могъл да възникне конфликт на интереси. Същото са направили и 4 прокурори от Районна прокуратура - Нова Загора.

Председателят на Районния съд в Нова Загора е декларирал, че към датата на назначаването си е имал 15, 35% участие във фирма „М.” ООД, но я напуснал през 2007 г. Магистратът е подписал декларацията с инициали – П. К. З. Още един съдия от новозагорския съд е постъпил по същия начин.

В изпълнение на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, Висшият съдебен съвет с решение по протокол 52/17.12.2008 г. е утвърдил механизъм по изпълнение на изискванията на закона, като в решението е упоменато, че всеки магистрат, като попълва декларацията си, преценява кои данни са лични и ги изтрива.

На страницата на Висшият съдебен съвет все още не са публикувани декларации на магистрати от Сливенския окръжен съд, Сливенски районен съд, Административния съд и Окръжна следствена служба Сливен, както и от съдилищата в Ямбол.

Председателят на Сливенския районен съд Светослава Костова обясни пред Дарик, че съдиите са изпратили своите декларации, но те едва ли ще бъдат публикувани, защото срокът е удължен с 2 месеца и предстои през това време да бъдат прецизирани правните норми по отношение на свързаните лица.