М. Кавръков: Селищата в Камчийската долина може да се превърнат в кариери
М. Кавръков: Селищата в Камчийската долина може да се превърнат в кариери / Дарик Сливен, Сливен

Селищата в Камчийската долина може да се превърнат в кариери за това предуреди експертният съвет към РИОСВ Бургас областния управител на Сливен Марин Кавръков.

Кавръков участва в заседанието на експертния екологичен съвет към РИОСВ. Това се наложи, защото в Бургас се разглеждаше доклад по ОВОС на инвестиционно предложение за „Добив на скално-облицовъчни материали /аркозни пясъчници/ от площ „Празнопрът – Изток”, намираща се в землищата на селата Градец и Медвен.

За последните години в района на селата Градец, Медвен и Катунище, както и в Горно Александрово са издадени общо 6 разрешителни за проучвателен лиценз за добив на скални материали. В същото време селата Медвен, Жеравна и Катунище са единствените селища в Сливенска област, които притежават статут на архитектурни паметници.

«Безспорно трябва да се подпомага бизнеса и да се стремим да създаваме нови работни места в община Котел, която е с най – висок ръст на безработица, но това не трябва да се случва хаотично, безразборно и без мисъл за опазването на околната среда», подчерта Кавръков.

Относно въпросното инвестиционно намерение на фирмата „Минерал” ООД, областния управител предупреди собственика, че веднага след получаването на разрешителното за започване на работа той лично ще провери на място дали са назначени 25 работника във фирмата и ще изиска да бъдат представени договорите за наемането на работа, трудовите книжки и дали се заплащат здравните им осигуровки.