Левите съветници с декларация срещу заема от 11 милиона евро
Левите съветници с декларация срещу заема от 11 милиона евро / netinfo

Изключително нецелесъобразно, със съмнителна ефективност и високо рисково за бъдещето – така определя групата общински съветници от коалиция „Новата левица” решението на Общински съвет – Сливен за поемане на дългосрочен дълг за финансиране на инвестиционни проекти. Определението визира решение от последното заседание на Общински съвет, на което бе гласувано тегленето от община Сливен на дългосрочен кредит от 11 млн. евро или около 21 500 000 левова равностойност. В декларация, разпратена до медиите, левите съветници пишат: „Като отхвърляме играта на „добри” и „лоши” по схемата „Кметът дава, пъдарят не дава”, ние декларираме нашата професионално аргументирана позиция.

Не е допустимо различни проекти да се финансират от един кредит, тъй като този парадокс неминуемо създава условия за нецелево разходване на средствата и размиване на контрола. Усвояването на дългосрочен инвестиционен кредит на един транш в целия размер на договорената сума е икономически абсурд, зад който всъщност се прикриват нечии други интереси. Липсва проектна готовност и поради това не е сериозно да се определя краен срок за реално усвояване на кредита и приключване на проектите, което създава опасността от безкрайно удължаване на сроковете и оскъпяване на проектите”. По-нататък групата общински съветници от Коалиция „Новата левица” изтъкват, че не е ясен източникът на заема, а ангажиментите за обслужване на кредита са неприемливи.

„Категорично общинската администрация не притежава управленски и организационно-технически капацитет да реализира тези многомилионни проекти, след като дори скромните годишни капиталови разходи не успява да усвои, а единствения по-значим инвестиционен обект – Автогарата, вместо за 5 месеца и след 35 месеца не е въведен в експлоатация при оскъпяване с почти 50%” – пише още в декларацията.

„Пратихме декларацията до всички медии като се надяваме по този начин информацията какво точно бе гласувано на сесията на общинския съвет да достигне до всички хора и те да разберат какво финансово бреме е този дълг за всички” – каза пред Дарик ръководителят на групата съветници от Коалиция „Новата левица” д-р Алексей Алексиев.