Коледарски празник в Ямбол
Коледарски празник в Ямбол / община Ямбол

 

Над 530 коледари ще огласят с песни и танци площада пред община Ямбол днес. Общо 38 детски, обредни, певчески и танцови групи ще участват в конкурсната програма на Националния коледарски празник.

Фестивалът започва от 10, 30 часа с дефиле на най-малките. Програмата до обяд предвижда, освен децата, пред журито да се представят и певческите и обредни групи. На фестивала ще гостуват куди от различни населени места на областите Бургас, Сливен, Хасково и Стара Загора и Ямбол. Точно в 12, 30 ще започне тържествената Рождественска церемония, на която кметът на община Ямбол ще „посрещне” една от местните куди, а Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий ще благослови всички за здраве и берекет.

В програмата след 13, 00 часа идва ред на уникалните ямболски коледари, характерни с изпълнението на танц – буенек, като част от ритуала. Общо 19 куди, обути в ботуши с шпори ще премерят сили на площада.

Най-добрите в четирите категории ще определи жури в състав: Доц. д-р Антон Андонов, хореограф в ансамбъл „Тракия”, преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, Н. с. І ст. Николай Тодоров Ников, главен асистент в Софийски университет „Св. Климент Охридски” – София, както и Пламен Дуков, музикант, концерт майстор в ансамбъл „Тунджа”, преподавател в Националното училище за фолклорни изкуства Филип Кутев” – Котел.

Освен призови места във всяка от категориите, ще бъдат определени и най-добрите персонажи – станеник, баш, куйрукчия, котка. Награди се присъждат още и за музикален съпровод, както и за най-автентичен обреден хляб.