Кампания за залесяване на парк „Боровец”
Кампания за залесяване на парк „Боровец” / Община Ямбол, Архив

Над 1000 ямболлии са подали заявки за участие в общоградска кампания за залесяване на парк „Боровец” днес. Освен организираните групи от просветни и културни институти, фирми и учреждения, се очаква в инициативата да се включат и много граждани, съпричастни към възстановяването на парка – така, както бе и при първата кампания от есента на миналата година. Стабилна подкрепа и този път оказват военните формирования в града, както и Държавно горско стопанство „Тунджа” – Ямбол.

За по-доброто протичане на кампанията по залесяване е създадена организация, като районът на югоизточния склон на „Боровец” е разделен на участъци според вида дървета и храсти, предвидени за засаждане съгласно изработения проект. Групите от граждани ще бъдат насочвани от представители на община Ямбол към определения за тях участък. За улеснение на хората, на терена предварително са подготвени дупки, като фиданките са поставени в непосредствена близост до тях. Осигурени са инструменти и водоноски.

Сред предвидените за засаждане видове са: чинар, явор, ясен, каталпа, липа, японска софора, американски дъб, лириодендрон, метасеквоя и др. Също така храстовидните форзиция и хибискус.