Има шансове за 14 годишната Василена, която е в кома
Има шансове за 14 годишната Василена, която е в кома / netinfo

14-годишната Василена Съртмаджиева има шансове да излезе от кома, съобщи днес завеждащият отделението по реанимация в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” в Сливен Димитър Боянов. Последните изследвания показали, че мозъкът на момичето не е мъртъв. Д-р Боянов поясни, че ще след два дни ще стане ясно дали Василена ще се възстанови. Тогава ще отмине 8-дневният критичен период.


Василена е ученичка в 8 клас в Гимназията по икономика „Проф. д-р Д. Табаков” в Сливен. Тя припадна на 6 декември около 16:30 часа пред съучениците си. Когато пристигнал екип на Спешна помощ, детето вече било в клинична смърт. Нямало дишане и сърдечна дейност. Два медицински екипа, начело с д-р Стефка Радкова, са успели да възстановят жизнените й функции още на място. Василена е страдала от епилепсия, но не е приемала изписания й антиконвулсивен препарат "Депакин".

Момичето обаче все още е в кома, като първоначалните прогнози за възстановяване бяха лоши, заради продължителния кислороден глад на мозъка. По случая бяха разпоредени проверки от Регионалния център по здравеопазване и РИО на МОН.