И сливенските лекари на протест срещу политиката на НЗОК
И сливенските лекари на протест срещу политиката на НЗОК / Sofia Photo Agency, архив

Сливенските лекари ще поискат оставката на директора на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков на протест 28 февруари, четвъртък. Това съобщи пред Дарик д-р Николай Иванов- председател на Българския лекарски съюз в Сливен.

Медиците ще изразят недоволството си за прекратяване на практиката с парите на здравно осигурените лица да се заплаща лечението на здравнонеосигурените,  здравноосигурителните вноски да се използват само за здравеопазване и бъдат възстановяване на  отклонените средства от тези вноски възлизащи на приблизително 2,47млрд.лева. Сливенските лекари настояват за премахване на монопола на НЗОК, както и отмяна на въведените методики за определяне на регулативни стандарти, прогнозни обеми в болниците и интензивно лечение.НЗОК и РЗОК да извършват само финансов одит,тъй като нямат капацитет за извършване на медицински такъв и да се прекрати практиката на прехвърляне на дейности от Министерството на здравеопазване към НЗОК под каквато и да е форма.

Протестът ще се проведе на 28 февруари 2013 от 16 часа пред МБАЛ „Д-р Иван Селимински", протестиращите мирно ще преминат по улиците до Регионалната здравна каса, заяви още д-р Иванов.