Хората с увреждания представиха исканията си в декларация
Хората с увреждания представиха исканията си в декларация / netinfo

Проблемите на хората с увреждания в Сливен днес бяха дискутирани на кръгла маса в областна администрация. Наред със социалното включване на инвалидите, бяха изложени и проблемите им в областта на транспорта, благоустройствената политика, култура, туризъм.

Основните искания са представени в декларация, писмо –обръщение към властимащите и хората решаващи проблемите им. Това заяви Стамен Раев председател на общинската организация на НДСВ и добави, че „кръглата маса, която правим днес е един трамплин за решаването на хората с увреждания в област Сливен”. Темата на проведената кръгла маса бе „Социалното включване на хората с увреждания – ще стане ли реалност?”. Срещата се организира от Областното и общинското ръководство на НДСВ – Сливен с подкрепата и домакинството на областния управител Христина Чолакова.

Очакваше се на форума да присъстват министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев и депутатът Христина Христова. Те не пристигнаха в Сливен, причината е участието им в преговорите в тройната управляваща коалиция, на която се обсъжда разпределението на бюджетния излишък.

В кръглата маса участваха народният представител от НДСВ Деница Димитрова и евродепутатът Биляна Раева, депутатите Коста Цонев и Иван Славов. Деница Димитрова заяви, че “един процент засега е квотата за назначаване на хора с увреждания в администрацията, квота залегнала в проектозакон, обсъден от министерски съвет. Администрации с личен състав над 25 човека ще трябва да назначават по един човек. Според готвения закон всяка администрация ще има длъжности, на които трябва задължително да се назначават хора с увреждания, а за мениджърите, които нарушават текста ще бъде налагана глоба от инспектората на държавната администрация в размер на от 2 до 5 хиляди лева.

Назначаването на хора ще стане с централизиран конкурс, но съгласно проектозакона ще се даде и възможност на администрациите да провеждат местни конкурси и ако за длъжността не се появи подходящ кандидат, администрацията няма да има право да назначава здрав човек и ще се проведе нов конкурс до 4 месеца”, обясни Димитрова. Отворена приемна за проблемите на хората с увреждания в Сливен ще направи депутатът Христина Христова. Приемната ще заработи в средата на месец октомври, каза още Раев.