Едва 100 регистрирани сгради и входове в Ямбол до момента
Едва 100 регистрирани сгради и входове в Ямбол до момента / Дарик Сливен

Изтича срокът за подаване на заявления за вписване в регистъра на сградите в режим на етажна собственост, напомниха от Община Ямбол. Към заявлението се прилагат протокол от проведено общо събрание и списък на собствениците.

Едва 100 са регистрираните към момента входове и сгради в Ямбол. Съгласно закона за управление на етажната собственост, общинската администрация създава и поддържа публичен регистър на сградите или отделните входове в режим на етажната собственост, които се намират на територията й.

В регистъра се  вписват данни за сградата или отделния вход - местонахождение, идентификатор, година на построяване, вид на строителната система, брой етажи, разгъната застроена площ, брой самостоятелни обекти в сградата. формата на управление - Общо събрание или Сдружение на собствениците; управителния орган - вид, състав, мандат, адреси и телефони за връзка на членовете на Управителния съвет или Управителя.

Свикването на общо събрание в етажната собственост, вписването в книгата за собствениците и подаването на заявление за вписване в регистъра се извършва в срок до 30 юни 2010 г. съгласно Закона за управление на етажната собственост. Ако това не бъде направено, глобата е  от 100 до 500 лв.