Довечера ще има падащи звезди
Довечера ще има падащи звезди / снимката е предоставена от детски комплекс

Тази вечер при ясно време, могат да се видят много метеори. Ще бъде наблюдаван метеорния поток Геминиди, който е най-активният на зимното северно небе, съобщи Диана Кирякова, учител по астрономия в Детски комплекс - Сливен.

Радианта на потока е близо до звездата Кастор от съзвездието Близнаци (Gemini), затова се нарича Геминиди. Този поток е един от най-загадъчните и по-слабо изучен. Предполага се, че произходът му е свързан  не с комета, както е обичайно за метеорните потоци, а с астероид - 3200 Phaethon.

Потокът е активен от 7 до 17 декември. Най-много метеори могат да се видят вечерта на 13-ти и в първите часове на 14-ти декември, понякога броят им достига до 120 -160 метеора на час.

Падащите звезди" са едно от най-красивите събития на нощното небе, но звездите в същност не падат. При навлизане на твърда частица метеор - в земната атмосфера, тя се йонизира и свети. Повечето от частиците не са по-големи от песъчинки. Метеорите се движат със скорости между 30 и 70 км/с.

Метеори се очакват и в следващите нощи (до 17 декември), макар и по-малко на брой.

Въпреки студа, ако е ясно небето, тези които са се престрашили да излязат да гледат метеори със сигурност ще бъдат възнаградени с великолепна гледка. В сравнение с другите потоци, Геминидите се движат доста по-бавно (около 35 км/с), те са ярки с жълтеникав или зелен оттенък , което ги прави различни и лесно се забелязват. 

За да гледате метеори, всичко, което ви трябва са очите ви, топли дрехи и много ентусиазъм. Както при повечето астрономически събития, най-доброто място, за да видите метеори е на тъмно, далеч от светлините на града и няма особено значение в коя част на небето гледате, тъй като метеори могат да се появят навсякъде, пояснява Кирякова.

Най-важното е да бъдете търпеливи - и като видите метеор, да не пропуснете да си намислите желание!

Ако е облачно, както се очертава, имате план Б - можете да чуете метеорите на сайта на Военновъздушните сили на САЩ - http://spaceweatherradio.com/