Делегация от Тунджа на посещение в Полша
Делегация от Тунджа на посещение в Полша / Община Тунджа

На двудневно работно посещение в полския град Варта бе делегация от Местната инициативна група „Тунджа”.

По време на срещата са обсъдени  възможностите за установяване на сътрудничество между двете общини в сферата на биоземеделието, туризма, съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство.  Домакините представиха дейността на местната си инициативна група, обхващаща четири общини, като обърнаха внимание на успешното съчетаване на проекти с инфраструктурна и социална насоченост.

Специален акцент при проведените обсъждания беше поставен върху възможностите за финансиране на съвместни проекти в рамките на програмния период 2014 – 2020г. Двете страни се обединиха около разбирането, че европейското финансиране разкрива отлични възможности за съвместно решаване на сходни проблеми и предизвикателства и декларираха волята си за задълбочаване на сътрудничеството помежду си.

За началото на октомври е предвидена насрещна визита на територията на Община Тунджа с цел запознаване на полските партньори с добри практики в сферата на селското стопанство и преработвателната промишленост, както и съхраняването и популяризирането на автентичния местен фолклор.

Очаква се също така да бъде подписано и двустранно партньорско споразумение между местните инициативни групи „Тунджа“ и „Варта“.

Визитата включваше срещи с кмета на Община Варта Ян Серафинки, председателя на местния общински съвет, председателя на Управителния съвет на  МИГ „Варта“ .