Близо 5000 граждани са проверили здравния си статус в НАП Сливен
Близо 5000 граждани са проверили здравния си статус в НАП Сливен / Дарик Сливен, Архив

1906 безработни от Сливен са декларирали, че сами ще внасят задължителните си здравноосигурителните вноски, като постъпилите вноски за здраве са 2,2 млн.лв., което е с 341 хил.лв. повече от същия период на миналата година, съобщават от НАП Сливен.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.

От местната структура на агенцията напомнят на лицата, които са трайно безработни и не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата, не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване и др., че трябва да превеждат здравните си вноски до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Минималният месечен размер на здравноосигурителната вноска и  тази година остава 16,80 лв.

От началото на годината по повод изясняване на здравно осигурителния си статус близо 5000 лица са посетили салона за обслужване на клиенти в офиса на приходната администрация в Сливен.

От НАП  напомнят също, че всички лица, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в офиса на НАП по постоянен адрес декларация – образец 7. Тя се подава също в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване.