Археолози откриха  уникални разкопки край Караново
Археолози откриха уникални разкопки край Караново / netinfo

Стъклен ритон е последното засега, откритие в зиданата сводеста гробница на тракийски аристократ, към която принадлежи намерената през 2008г. кoлесница-четириколкав край Караново. Още не е ясно какво е изобразено на ритона, тъй като той още не е разчистен, информира археологът от Исторически музей Нова Загора Веселин Игнатов.

По думите на Игнатов точно четириколката ги е провокирала да търсят гроб на знатен тракиец. „Намерихме средства да продължим разкопките в Караново още през пролетта, но разкопките, които правим по трасето на АМ „Тракия" ни забавиха и затова копаем сега, съобщи още Игнатов.

Погребението е изключително богато. Открити са  две сребърни чаши с изображения на бога на любовта Ерос и уникални стъклени съдове. Гробница е с размери 3 х 4 метра на от последните десетилетия на I век - първите на ІІ в. сл. Хр. Намереният погребален инвентар съдържа още бронзова кана, леген с дръжка, патера с дръжка, наподобяваща глава на овен, канделабър (голям бронзов свещник), ойнохое (бронзова каничка), глинени балсамарии, комплект от 5 броя стригили със стригилодържач (набор сърповидни бронзови остриета за лична хигиена, съпътстващ атлетите и войните ) и други. Намерени са още 2 броя умбо (металната изпъкналост на щита) и мечове.

Финансирането на разкопките е по проект „Български столици, твърдини и светини", който извън българското Средновековие подкрепя научни и археологически работи, свързани с наследството на античните цивилизации по нашите земи - траки, елини, римляни. Проектът, Сдружение „Културни проекти", заедно с Община Нова Загора финансират продължаването на разкопките, като част от съвместното си сътрудничество, стартирало през месец септември с изложбата "Златната колесница на траките" в София. Ще се търсят и допълнителни средства.