Американските военни ще правят публични бани в България
Американските военни ще правят публични бани в България / netinfo

Около 15 хуманитарни проекта ще бъдат реализирани тази година в общините, където се намират базите Ново село, Безмер, Айтос и Граф Игнатиево, каза в Сливен капитан Джейк Дейстар от Отдела за военно сътрудничество към Посолството на САЩ у нас. В тези райони се намират обекти за съвместно ползване на военни съоръжения от Българската армия и въоръжените сили на Съединените щати. За всеки проект ще бъдат вложени около 10 000 долара, които ще осигури Европейското командване на въоръжените сили на САЩ. Ще бъдат обновявани или изграждани детски градини, местни центрове и публични бани, в които да се възстановяват възрастни хора. По обектите ще работят различни американски военни служби.

Капитан Мери Клеър Маккена от Сухопътните сили на САЩ в Европа припомни, че базите се използват от българските, европейските и американски военни, за да се обучават заедно за предстоящите операции на НАТО. „Ние използваме различни видове обучения - в малки групи, как да се борим с терористи и т.н. През тази година насоката в обучението ще бъде към експлозиви, които се поставят на пътищата в Афганистан,” каза тя. Капитан Маккена и капитан Дейстар участваха в среща на Информационния форум за съвместното ползване на военни съоръжения от Българската армия и въоръжените сили на САЩ, която се проведе в Сливен под домакинството на областния управител Христина Чолакова. Срещата е по проект за разясняване на съвместното експлоатиране от българската и американската армии на военни съоръжения в Ново село, Граф Игнатиево, Безмер и Айтос,  реализиран от Фондация Инициатива за Евро-атлантическо образование (ИЕАО) с подкрепата на Посолството на САЩ. 

Информационният форум беше създаден преди три години, като първата среща се проведе отново в Сливен. Основната цел на публичния информационен форум е да се осигури прозрачност и да  се запознае населението, което живее в близост до базите, с предстоящото използване на съоръженията. Той се стреми да обедини усилията на държавната и местна власт, гражданското общество и медиите за формирането на положителни нагласи сред българските граждани, да ги информира относно съвместното експлоатиране на военните съоръжения от българската и американската армии. В срещата участваха кметовете и представители на общинските съвети от селищата, прилежащи на полигон Ново село, Безмер, Айтос и Граф Игнатиево.

Капитан Маккена коментира и притесненията на местните хора относно екологията в района: "Съществува споразумение между България и САЩ, в което са уточнени различните ангажименти, поети от държавите. Съединените щати ще изпълнят всички задължения, съгласно тези уговорки. Ученията, които провеждаме не са опасни, но понякога има изтичане на гориво от превозните средства. Има специалисти, които се занимават с опазването на околната среда и които отговарят за отстраняването на тези проблеми."