/ Sofiq Photo Agency
Изложба живопис на Александър Петров ще бъде открита днес в Сливен. Това ще е деветнадесетото му самостоятелно представяне, художникът ще  покаже пейзажи, натюрморти, портрети в любимите си техники масло и сух пастел. Александър Петров е сред утвърдените сливенски художници.

Той принадлежи към едно поколение  имало възможността да се докосне до други измерения, до една друга душевност, за която граничното се губи много назад и продължава да се вижда далеч напред.

Роден е през 1929 г. в Сливен. Завършва средното си образование в „Техникум по дървообработване и вътрешна архитектура” в Пловдив. Пребиваването му в градът под тепетата го среща със Златю Бояджиев, при който в продължение на четири години учи и овладява тънкостите на живописта.

Счита се, че Александър Петров е допринесъл за разкрепостяването на изобразителното изкуство в колоритно отношение през 60-те години на миналия век.

Художникът споделя: "Рисуването заема голяма част от живота ми и според мен художникът колкото години е рисувал, толкова години е живял. Ако не рисува, той не живее”.

Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, галерия „Димитър Добрович” в Сливен, както и частни колекции в България, Швейцария, Германия, Унгария, Гърция, Испания и др.

Откриването на изложбата е от 18:00 часа, в галерия „Май” .