Жителите на Гагово излизат на протест заради трактор-антика
Жителите на Гагово излизат на протест заради трактор-антика / netinfo

Жителите на поповското село Гагово излизат на протест в събота, съобщиха от общинската администрация в града. Недоволството е породено от неправомерното придобиване на трактор „Ланц-Булдог" от собствениците на земята, върху която стоеше машина десетилетия наред. Хората на Гагово ще изразят недоволството си със спиране на движението на моторни превозни средства по пътя Попово - Русе. В читалището ще се проведе и общоселско събрание.

Преди дни тракторът-антика бе продаден на немски колекционер. Това стана въпреки протестите на кметството и жителите на селото. Машината е произведена през 1937 г. и подарена от руснаците през 1944 г. „Булдог"-ът бе поставен като паметник на входа на местното ТКЗС. Новите собственици на земята успяват да извадят документ, че тракторът не представлява културна ценност и го продават. Те успяват да намерят вратичка в законодателството, като документ за това, че тракторът не е историческа ценност, вземат от музея във Велико Търново.

От Историческия музей в Търговище съобщиха ,че интересът към трактора има 10-годишна история. Същият колекционер от Германия нееднократно е правил опити да изнесе машината от страната, чрез запитвания в музея и в село Гагово. Отговорът винаги е бил отрицателен, с мотива, че това е историческа ценност. „Не без любезното съдействие на хора от Министерство на културата и музейни колеги, необходимият акт за идентификация, определящ, че тракторът не е движима културна ценност, е получен от новите собственици", каза директорът на музея в Търговище Магдалена Жечева.