Запор и за газопровода на ТЕЦ-Шумен
Запор и за газопровода на ТЕЦ-Шумен / netinfo

Съдия-изпълнител е наложил запор не само върху сметките, но и върху отклонението на магистралния газопровод към ТЕЦ-Шумен - това съобщи изпълнителният директор на дружетсвото инж.Иван Кунев. Ръководството е било уведомено вчера, че санкцията се налага заради задълженията от 5 500 000 лв., които има ТЕЦ-а към "Булгаргаз". Настоящият договор между двата монополиста изтича в края на годината, но до нова договореност за разсрочване на задължениета не можа да се стигне. Причина бе, искането на банкова гаранция от страна на "Булгаргаз", която топлинното дружетсво не можа да осигури, тъй като е в процес на приватизация. "Засега няма опасност шуменци да останат без "топло" през зимния сезон" - увери директорът.

След налагането на запор върху шуменското отклонение на газопровода, с дължина 5,7 км., следва обявяването му на търг. Като най-вероятен купувач, инж. Кунев посочи "Черноморска технологична компания", която бе внесла такова искане още през месец май, но получи отказ от принципала - МИЕ. Магистралният газопровод минава през територията на цяла Североизточна България и има газоразпределителна станция. По думите на инж. Кунев, компанията ще се появи като посредник, тъй като има лиценз за продажба на газ. Това дава реална предпоставка ЧТК да се превърне в монополист на територията на гр. Шумен.

<!--Sm-->Топлофикация-Шумен е единственото дружетсво в страната, което има издаден изпълнителен лист за задълженията си към "Булгаргаз". "Това е необяснимо за мен" - допълни изпълнителният директор инж. Кунев. По този повод той предложи да бъде извършена финансова проверка и на "Булгаргаз", по начина по който се правят и на топлинните дружества. Ръководството на ТЕЦ-Шумен е отнесло проблема и до Министерство на икономиката и енергетиката. От принципала ще се търси съдействие за нова среща и договореност между дружеството в Шумен и "Булгаргаз". При липса на такава, има реална опасност да се провали преструктурирането на ТЕЦ-Шумен в държавно-общинско акционерно дружестсво. Засега това е едиснтвения начин то да бъде изправено на крака, чрез постъпването на чуждестранни инвестиции, в порядъка на 20 000 000 евро.

 Цялото интервю с инж. Иван Кунев, чуйте от прикачения файл: