Горски пожар
Горски пожар / СИДП
62 пожара са горели на територията на СИДП през миналата година, като щетите от тях възлизат на 20 000 лева. Опожарени са 3 440 декара от горските територии. ДГС-Смядово, ДСГ-Нови пазар и ДГС-Провадия са единствените стопанства, на чиято територия няма изпепелени гори.

От териториалните поделения отчитат, че 74% от запалванията са причинени от човешки небрежност, като на много места земеделци и пастири продължават да палят стърнища, въпреки заповедите на областните управители и мерките през пожароопасният сезон.

През тази година екипът на ДГС-Преслав ще закупи още една пожарна. С нея специализираните автомобили за справяне с огнените бедствия в Североизтока стават девет. Ръководството на предприятието е решило всяка година да бъде купувана по една нова кола оборудвана с техника за гасене, защото заради засушаванията през последните години нараства броя на пожарите и овъглените площи.

Работещите в стопанствата на СИДП благодарят на всички граждани, които подават сигнали на телефон 112 при пожари, бракониерски набези и нередности в горите.