Възраждат въдството на източно-балканска свиня
Възраждат въдството на източно-балканска свиня / снимки: Дарик-Шумен

Среща по инициатива на Асоциацията за развъждане на източно-балканската свиня се проведе днес в Земеделски институт - Шумен. Целта на мероприятието е да се възроди въдството на това животно и производството на бутикови местни продукти, които да се изнасят в чужбина, обясни Кульо Кулев председател на асоциацията. Той допълни, че месото на тaзи порода се използва за традиционното производство на деликатесната "Смядовска луканка".

По думите на Цонка Пеева - директор на Земеделски институт - Шумен, интерес към подобна продукция има от Италия, Франция, Испания и др. страни. На срещата днес присъства и бившият президент на страната д-р Жельо Желев, който от години е запознат с проблема. Присъстваха още кметът на Смядово д-р Севи Севев и представители на опитната станция по земеделие в Средец, както и ветеринарни лекари.

Възраждат въдството на източно-балканска свиня
netinfo

В момента в страната се отглеждат около 8 000 свине от източно-балканската порода, целим в Смядово да се учреди месопреработвателно предприятие, което да е специализирано в производството на деликатесни продукти, каза още Кулев. Община Смядово е едно от традиционните места, където се отглеждат животни от тази порода.

Месото от тази порода се отличава с изключителни вкусови качества, а животните имат много добри възпроизводителни възможности, обясни Цонка Пеева. По думите й, през годините ареалът от райони разрешени за отглеждането на породата рязко е ограничен, защото се е смятало, че животните унищожават горските масиви. Необходимо е да се възстанови отглеждането на породата, защото има реални възможности за реализация на продукцията, смятат още експертите.