Влошава се обстановката с водоемите в Шуменско
Влошава се обстановката с водоемите в Шуменско / Дарик-Шумен

„Обстановката с водоемите в област Шумен се влошава", това съобщи за Дарик Наско Канавров, началник на „Басейнова дирекция"-Шумен. „Няма опасност от наводнения, следим ситуацията непрекъснато", допълни той. По думите му, с малко преливат язовирите „Янково", „Станянци", „Маломир", „Кълново", „Александрово" и „Качище".

Само 5 от общо 25 потенциално опасни водоема не са с отворени изпускателни кранове. И нивото на водата в реките се е повишило.

Tази сутрин е получен сигнал, че нивото на река „Камчия" край село Бял Бряг се е покачило. В следобедните часове се очаква и рязко покачване на нивото на река „Врана", защото в района на горното и течение в Търговищко има силни валежи.

„От снощи е спряно изпускането на язовир „Тича", за да не натоварваме допълнително речните корита", съобщи управителят на „Напоителни системи" инж. Юлиян Вълчев. В момента в язовира има 300 580 000 кубика вода, което е с около 12 000 000 кубика под кота преливник. „Възможно е язовирът да започне да прелива още днес, но това преливане ще е минимално и няма да има опасност от наводнения", допълни инж. Вълчев.