Вековно дърво от Велики Преслав е финалистите в конкурса Дърво с корен 2011
Вековно дърво от Велики Преслав е финалистите в конкурса Дърво с корен 2011 / netinfo

Вековно дърво от Велики Преслав е сред десетте финалисти в конкурса "Дърво с корен 2011г.", информират от РИОСВ-Шумен. Дървото е от вида "Черница" и е на възраст 400 години. Избрано е сред 52 номинации от цялата страна. Състезава се с Дъба на с. Калиманица, Берковско, Бука на гр. Копривщица, Дъба на с. Горни Дъбник, Дъба на плевенското с. Коиловци, Бряста на с. Нисово, Чинара на с. Габрене, община Петрич, Чинара на с. Белащица, община Родопи, Черницата на РЕМ Пловдив и Дъба на ботевградското село Скравена.

Техните истории и снимки са  публикувани на интернет страницата на конкурса, организиран от Фондация "ЕкоОбщност". Победител в конкурса ще стане дървото, събрало най-много гласове. То ще получи специализирана консултация и обгрижване за подобряване на състоянието му и правото да представи България в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2012".

В гласуването за родната Черница своя вот са подали над 42 души. Всеки, който желае може да я подкрепи на адрес:  www.bepf-bg.org  Гласуването продължава до 31 октомври.