Триумвиратът на ДПС: Няма разцепление, структурите са доволни
Триумвиратът на ДПС: Няма разцепление, структурите са доволни / снимки: Дарик-Шумен
Триумвиратът на ДПС: Няма разцепление, структурите са доволни
83491
Триумвиратът на ДПС: Няма разцепление, структурите са доволни
  • Триумвиратът на ДПС: Няма разцепление, структурите са доволни

Тримата временни председатели на ДПС - Четин Казак, Рушен Риза и Мустафа Карадайъ отново подчерта, че партията е единна и няма индикации за разцепление. От Шумен, където взеха участие в заседание на Областния съвет на партията тримата лидери бяха категорични, че въпреки изключването на Лютви Местан и отцепилите се около него депутати, не се е случило нищо фатално.

„От досегашните проведени заседания на областните съвети личи, че структурите ни са единни и са доволни от решението", коментира Карадайъ. Той допълни, че с колегите му не се чувстват като пионки. „Лично аз, персонално се чувствам като част от една голяма система „Движение за права и свободи". За да може да функционира системата различни хора заемат различни длъжности за определено време. Днес ние тримата заемаме определена длъжност, за определено време, с определена мисия - провеждане на Национална конференция на „Движението за права и свободи" и сме хора, които заемат тази длъжност съгласно Устава на партията", обясни още Карадайъ.

Рушен Риза смята, че с оглед на създалата се ситуация може да има отлив на електорална подкрепа от ДПС, но разцепление не се очаква. „Организацията е много единна, плътно стои зад своя естествен лидер г-н Доган, така че бих каза че е доволна от това сплотяване , което се получава в момента. Всичко е възможно, защото всяко откъсване води след себе си намаление на гласовете, но от друга страна пък може да има увеличение от други компоненти на етническия състав на избирателите, всичко е възможно" , каза Риза, допълвайки, че той и колегите му ще се борят за увеличение на избирателите на Движението.

Временното ръководство на Движението отново призова народните представители отцепници около Лютви Местан да напуснат местата си в Парламента. „Това са депутати, които така или иначе никога не са били членове от „Движението за права и свободи", никога не са били издигани от структурите на ДПС, така че реално за отцепление от ДПС не може да става дума. Автентичната парламентарна група на ДПС в момента придоби своя окончателен вид и ние ще продължим да работим в рамките на 43-то Народно събрание, съобразно нашата програма, нашите приоритети, нашия политически профил, който остава непроменен", подчерта Четин Казак. По думите му, не е изключено да има и предсрочни парламентарни избори.

„Ние ще продължаваме да бъдем опозиция в 43-то Народно събрание, естествено ДПС винаги е готово за избори, било то предсрочни, било то редовни и ако се предизвикат предсрочни избори ние ще участваме в състояние на пълна готовност и мобилизация", каза още един от временните лидери на ДПС.