Субсидията за четвъртокласните пътища е крайно недостатъчна
Субсидията за четвъртокласните пътища е крайно недостатъчна / DarikNews.bg
Субсидията за четвъртокласните пътища е крайно недостатъчна
49879
Субсидията за четвъртокласните пътища е крайно недостатъчна
  • Субсидията за четвъртокласните пътища е крайно недостатъчна

По никакъв начин не можем да се съгласим с отпусканата от държавата, чрез МФ, целева субсидия за поддръжка на четвъртокласната пътна мрежа от 90 000 лв. - обясни зам.-кметът инж. Иван Йонков. Миналата година се е наложило отпускането на допълнително средства. Има по-малки общини, които получават значително по-голяма субсидия за поддръжка на пътищата между селата. Не можем да си обясни такова несправедливо и неправилно разпределение на средствата вече 6-7 година- коментира той. Тазгодишната целева субсидия от 87 000 лв е изразходена и ще се наложи дофинансиране от 43 000 лв., за другата зима до 31 декември парите няма да стигнат - категоричен бе ресорният зам.-кмет.

Изходите на Шумен се поддържат, не сме ограничавали в парите или в договорените часове работа кметовете на населените места, очаква се и те да повикат наетата техника и да започне разчистването на улиците в селата - допълни той. На кметовете е разпоредено на всеки два часа да докладват информация за състоянието на язовирите в региона. Йонков обясни, че за тази година предприятието "Паркинги и гаражи" за тази година по договор има 112 000 лв. отпуснато финансиране, като от 1 януари до момента са похарчили 40 000 лв.

На много места има снегонавявания по пътните отсечки, най-проблемен остава пътя към село Велино, който тази сутрин е бил разчистен, проблеми създава и участъкът към Живково - каза по-рано Красимир Косев, главен специалист Гражданска защита в общината. Подготвен е роторен снегорин. Село Живково е затворено и от двете страни за движение. За момента няма затворена общинска пътна мрежа- допълни той. 3 ЗИЛ-а с гребла на Титан БКС работят в момента. Без ток и вода в момента са селата Велино и част от Царев брод. Петте средищни училища в общината ще останат затворени три дни. Снощи и тази сутрин са били изтеглени два аварирали ТИР-а.

В област Шумен без електрозахранване са 17 населени места.