Стартира традиционната акция на полицията Зима
Стартира традиционната акция на полицията Зима / netinfo

Традиционната полицейска акция „Зима" стартира. В рамките на акцията ще се проведат кампания „Безопасно шофиране през зимата", насочена към водачите на пътни превозни средства и кампания „Водачи и пешеходци за толерантност на пътя", насочена към пешеходците.

В периода до 16 ноември ще бъде извършен оглед на състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия на територията на областта, като при необходимост ще се изготвят предписания до стопаните на пътя.

Дейността на службите за контрол и на служителите с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата ще бъде насочена към превенция и предоставяне на практически препоръки за безопасно шофиране при зимни условия, оборудване на автомобилите.

Превантивните мерки ще се насочат и към водачите на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и селскостопанска техника.

До края на месеца служителите на реда ще проведат и операции по широкообхватния метод на спиране на автомобили за проверка на изправността им.

През тази седмица ще се извършва и активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от водачите предимство на пешеходците на пешеходните пътеки.