/ БТА
Специализирана полицейска операция, насочена към противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони и квартали се провежда на територията на Областната дирекция (ОД) на МВР- Шумен, съобщиха от пресцентъра ѝ. 

Акцент в днешната операция е противодействието на домовите кражби. Кражбите от частни домове заемат относителен дял от 10 процента от всички регистрирани кражби. Най-често предмет на посегателство са парични средства в левове и валута, накити от благородни метали. Все по-рядко предмет на посегателство са телевизионна и компютърна техника, както и мобилни телефони. 

Характерните начини за проникване са чрез отключване с технически средства или счупване на патрон на входна врата, влизане през незаключени врати или тераси на ниски етажи, както и чрез натиск на заключващите устройства на прозорци и врати на тераси.

Заловиха млад шофьор с положителна проба за няколко вида наркотици

Обикновено взломните кражби и тези чрез отключване стават между 8:00 и 11:00 часа. Най-често обект на посегателство са апартаменти в крайни жилищни квартали. През вечерните часове кражбите са най-често от жилища на ниските етажи, през отворени врати на тераси през летния период, а през останалите сезони извършителите на подобни деяния търсят незаключени врати на жилища. 

БТА

Общо 89 са регистрираните домови кражби от началото на миналата година до момента в областта. Повече от половината от тях са извършени на територията на община Шумен, а над една трета - в областния град.

Данните сочат, че за града най-често кражби са извършвани от кварталите „Тракия“, „Добруджа“ и „Боян Българанов“. Във всички останали общини на територията на областта броят на домовите кражби е под 10. 

Полицейски служители раздават листовки със съвети за предпазване от престъпни посегателства. Те ще бъдат предоставени на жители в градовете и в малките и отдалечени населени места.

БТА

Кварталните полицаи продължават да беседват с хората в малките населени места и да им напомнят да не допускат до домовете си непознати, да заключват вратите на имотите си, да не оставят отворени прозорци, особено на приземни и първи етажи, за да не улесняват крадците, допълват от пресцентъра на полицията в Шумен. 

Полицейски служители вчера извършваха проверки по метода на широкообхватния контрол в района на шуменското село Струйно.

Областната дирекция на МВР отчита спад на престъпленията и увеличение на разкритите криминални деяния през 2023 година, съобщиха органите на реда при отчета за дейността си за миналата година.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Станимир Савов, БТА