коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Продължава тенденцията на лек спад на новодиагностицираните случаи на COVID-19 в област Шумен. За изминалата седмица те са 292, а през предходната - 309. Това съобщиха днес от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

Хората с потвърден положителен резултат за коронавирус за областта са вече 14 465 души. 78 са новите случаи, регистрирани в петък, събота и неделя, от които 24 са жители на Шумен. Момиче на два месеца от града е най-малкият диагностициран с COVID-19 жител на областта през почивните дни.

Под карантина в Шуменско са 1037 души. Под карантина миналата седмица са поставени и контактните на регистрирани случаи с положителни проби за COVID-19 в една детска градина и едно училище в областния град.

Приетите за болнично лечение през последните три дни в МБАЛ - Шумен са 36, а изписаните пациенти са 20. Настанените в ковид отделенията на болницата са 160. В Детско отделение на лечебното заведение се лекуват четири деца под 18 години, а в петък е постъпило и момиче на два месеца. В МБАЛ - Шумен, с адрес в гр. Нови пазар, към момента са настанени 29 пациенти. В отделението за интензивни грижи са петима болни, четирима от които са интубирани.

Починали са деветима заразени с COVID-19 през почивните дни в областта - осем жени и един мъж, на възраст от 71 г. до 87 г.

В имунизационните пунктове в област Шумен от 22 до 29 ноември са поставени 1977 дози ваксини. Ваксинирани са вече 66 969 жителите на областта, със завършен ваксинационен курс са 34 263, а тези с приложена бустерна доза - 1 526 души.

РЗИ продължава да организира "зелени коридори" за поставяне на ваксини срещу COVID-19 и в делничните дни - в четири имунизационни кабинета в Шумен, в един във Велики Преслав и едни в Нови пазар, който за разлика от останалите ще работи само в сряда. Имунизациите ще се правят с всички налични ваксини в здравната инспекция - на Pfizer/BioNTech Moderna и Janssen.

От РЗИ - Шумен призовават за спазване на въведените противоепидемични мерки и информират, че ежедневните проверки продължават.