Митрополит Йонан на Мисионис
Митрополит Йонан на Мисионис / Борислав Курдов
Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан участва във вълнуваща служба в раннохристиянската епископска катедрала (Базилика 1) на древната крепост Мисионис край Търговище. Тук той, в съслужение със ставрофорен иконом Славчо Проданов от Търговище, отслужи тържествен водосвет.

„Бог да ви помага, да ви дава сили, да ни утвърждава в единомислие и да си помагаме взаимно” – пожела дядо Йоан на събралите се управници, журналисти и миряни след края на църковната служба. Любопитното бе, че всичко това се случи на същото място, където е било правено и преди стотици години.

За поредна година археологическите разкопки на крепостта са ръководени от проф. Николай Овчаров и експертът от Регионалния исторически музей в Търговище Ангел Конаклиев. Така нараречената Базилика 1 бе разкрита преди няколко години, а по-късно реставрирана и консервирана.

През годините при разкопките тук бяха открити множество уникални предмети, накити и монети. Известният български археолог проф. Овчаров заяви още, че Базиликата е „уникална находка и доказва, че в нашите земи, преди 1500 г., са почитали кръстителя на Северна България апостол Андрей Първозванни”.

Средновековният град Мисионис край Търговище предстои да се превърне в атрактивна туристическа дестинация, уверени са археолозите и местните управници. Важна цел в бъдеще време е Мисионис да бъде включен в историческата пътна карта на страната ни, за да може все повече хора да знаят за него и да го посещават, а ние да се гордеем с този факт, коментираха властимащите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари