С парад на бойните знамена през вековете отбелязвамe 6 май
С парад на бойните знамена през вековете отбелязвамe 6 май / netinfo

Днес в  деня на храбростта и празника на Българската армия, командването на Шуменския гарнизон, НД „Традиция" и музеят на Шуменския гарнизон организират пред сградата на общината тържествено честване на Деня на Свети Георги-Победоносец. Това съобщиха за Дарик от пресцентъра на общината.

В 11 ч. пред общината ще бъде проведен военен ритуал по издигане националното знаме и тържествен марш на почетния караул.

Началникът на шуменския гарнизон ще приеме почетния караул и ще поздрави войните и присъстващите граждани с празника. След вдигане на знамето почетният караул ще премине пред официалните лица и гости в тържествен марш.

В 11:15 ч. ще започне парадът на знамената и униформите на българската армия през вековете. Парадът ще включва преглед на всички известни знамена, водили българската армия от победа към победа. Тридесет и девет бойци и знаменосци от клуб "Традиция"и войни от гарнизона ще бъдат облечени в униформи от различните епохи и ще развеят знамената със символно значение за българската история пред сградата на общината. Шуменци и гостите на града ще могат да видят автентично копие с конска опашка, символ на средновековната българска мощ, известна като знамето на хан Аспарух. Знамена на цар Симеон Велики, цар Калоян, както и въстаническите знамена на Константин и Фружин са включени в дефилето.

На парада ще бъде развято и копие на Самарското знаме, както и знамето на Батенберг, което е връчено на врачанска дружина, която е на гарнизон в Шумен и се превръща в ядро на VII Преславски полк през 1883 година.

Специално за 6 май от НВИМ в София е изискано знамето на 19 пехотен шуменски полк спасено по времето когато полкът е бил в заложничество от неговия командир - шуменецът подполковник Марин Куцаров. Връщането му в Шумен през 1919 г. е предизвикало истински празник в града .

В знаменния парад ще има и знаме с червена петолъчка - знамето на ВНВАУ „Георги Димитров", което е било светиня за шуменските курсанти в продължение на половин век. Ще бъде показано и знамето на Учебната база „Панайот Волов" което е образец на сегашните бойни знамена на частите от Българската армия.

Бойците от батальона на 5-та шипченска бригада на гарнизон в Шумен ще дефилират със знамето на 5-та охранителна рота в Ашраф. В продължение на 6 месеца това знаме, на хиляди километри от Шумен, е сплотявало нашите войни.

Финал на парада ще постави клубното знаме на НД „Традиция" регионален клон Шумен, което съчетава добрата традиция на бойните знамена и води шуменските патриоти във всичкеи техни изяви в България и извън нея.