РИОСВ-Шумен глоби с 1000 лв. производител на дървени въглища
РИОСВ-Шумен глоби с 1000 лв. производител на дървени въглища / netinfo
РИОСВ-Шумен санкционира с 1000 лв. производител на дървени въглища, тъй като не е прекратен добива по открит способ. Според изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух, този вид производство трябаше да бъде спряно до 31 март тази година. В края на април при провека на шуменските екоексперти в местността “Цонкова барака” в община Смядово е установено, че седем жижни /съоръжения за добив на дървени въглища/ са в краен етап на овъгляване на дървесината. Още през ноември миналата година РИОСВ Шумен издаде предписания до трите обекта на територията на Шуменска и Търговищка област за спиране на добива по открит начин.

За липсата на сключен договор за предаване и приемане на отпадъци са санкционирани две дружества. “Тракия Глас България” ЕАД-Търговище е глобена с 1500 лв. за предаването, а за приемането, без необходимите разрешителни, на “Екомакс” ООД е наложено наказателно постановление за 1000 лв.

С 200 лв. е глобено длъжностно лице, което не е уведомило РИОСВ - Шумен за допусната авария в хладилна инсталация на “Родопа Шумен 1884” АД. С това е нарушен Закона за чистотата на атмосферния въздух, който регламентира задълженията по уведомяване, тъй като аварията е можела да доведе до влошаване качествата на въздуха.

22 наказателни постановления са издадени през април и май, те са на обща стойност 6 450 лв. Извършени са 170 проверки по спазване на екологичното законоделство, съставени са 18 акта на физически и юридически лица, дадени са близо 90 предписания. Отчетено е изпълнението на 130 предписания, дадени в предходни периоди.