Рибари се разбунтуваха срещу рестрикции, ограничаващи достъпа им до яз. Тича
Рибари се разбунтуваха срещу рестрикции, ограничаващи достъпа им до яз. Тича / netinfo

Риболовците Шумен и Търговище се разбунтуваха срещу рестрикциите върху любимото им занимание, които се опитват да се въведат заради създаването на санитарно-охранителна зона на язовир „Тича".

Водоемът се използва за снабдяване с вода за питейни нужди за Шумен, Търговище и Велики Преслав, никога обаче там не е имало учредена санитарно-охранителна зона, а забрана за риболов имаше само в т. нар. вододайна зона. След заповед на министъра на околната среда и водите от месец декември 2015 г. във втория пояс на зоната, който реално обхваща целия водоем се въвежда забрана за използване на лодки, задвижвани от двигател с вътрешно горене, както и къмпингуване на не по-малко от 500 метра от брега на язовира.

Днес националния омбудсман Мая Манолова бе в Шумен и се срещна с риболовците, които вече са сформирали граждански комитет, който се е присъединил към жалба на Община Върбица срещу заповедта на МОСВ. Те изразиха своите опасения , че рестриктивната забрана ще наруши правата им и са категорични, че лодките които използват не замърсяват водите на язовир „Тича", който е четвърти по-големина в България.

Рибарите поискаха експертна и официална информация има ли замърсяване на водите на язовира в следствие на това, че те използват лодките си.

Мая Манолова обясни, че е проучила въпроса. Според нея основен приоритет трябва да бъде осигуряването на чиста питейна вода и учредяването на санитарно-охранителна зона на яз. „Тича" е първа стъпка за това. Омбудсманът обясни, че въпреки, че заповедта на МОСВ е обжалвана това не спира влизането й в сила.

След срещи с кмета на Шумен Любомир Христов и областния управител Донка Иванова е взето решение на 25 февруари в София да се проведе нарочна среща по темата. Присъствие там ще имат представители на инициативния комитет на рибарите, експерти от МОСВ и от местните администрации. Възможно е да се проведе и втора среща по въпроса с чистотата на питейната вода от яз. „Тича".