/ netinfo

За първи път в своята история Регионален исторически музей-Шумен организира етно фолклорен фестивал „Черга“ – Плиска 2018, съобщиха от музея.

Събитието ще се състои на 7 юли в НИАР "Плиска". "Нашето желание е там, където са основите на първата българска столица, да покажем етническото многообразие на съвременна България с неговата палитра от музика, песни, танци и традиционни обичаи на етносите от различните краища на страната", казват от РИМ-Шумен.

Колко рано е имало прабългари в днешна България? (СНИМКИ)

Участие в етно фолклорния фестивал ще вземат както български фолклорни състави, така и организации на различните етнически групи в България, включително формации на каракачани, алиани, капанци, банатски българи, турци, помаци, руснаци, арменци, роми, българи мохамедани.

Въпреки че е обявен като национален фестивал, в него участие са потвърдили и представители зад граница – ученически клуб „Български сърца” от с. Кулевча, Одеска област, Украйна. Културната институция е в дългогодишно партньорство със селището, основано от преселници от Шуменско след Руско-турската война през 1829 г.

Какво запазихме от прабългарите? (СНИМКИ)

Вече над 180 г. жителите му съхраняват българския език, обичаи, фолклор и традиции и ги предават от поколение на поколение
. Освен тях в програмата са включени певчески и танцови формации от цялата страна. Най-малките участници пък са възпитаници на 19 ДГ „Конче вихрогонче“-Шумен

Проявата няма конкурсен характер и за всички групи с принос във фестивала са предвидени грамоти и плакети за участие. Инициативата е под патронажа на Министерството на културата на Република България, а партньори на Регионален исторически музей-Шумен при реализацията ú са Сдружение „Български музеи” и Вила „Булгара еко” – село Кюлевча.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.