/ ДКТ
В навечерието на Театрален фестивал „Нова българска драма” се проведе първата пресконференция със селекционерите Илко Ганев в направление „Преглед на спектакли” и Катерина Георгиева в направление „Авторски прочит”.

„Езикът на българската драматургия много се е променил. Контекстът, в който живеем, промяната на начина на общуване, промяната на потока на информация, начинът на получаване, който е изключително динамичен вляят върху текстовете.

Пиесите, които съм избрала, се придържат към онази театрална игра, която за мен е много важна, онова завъртане вътре в историята на героите, увличането по тази игра, която все пак после ние ще видим на сцената.

Основният ми фокус е пиеси, които в себе си съдържат театралната игра, която и Крикор Азарян в много свои изказвания споделя, че е нещото, което трябва да запали актьора, която първо идва от текста, а след това ние виждаме на сцената.

Премиерата на "Кукери" е на 19 февруари от 19 часа.
dariknews.bg

Пиесите са много различни като форма, като структура. Някои от тях много приличат на кино сценарий, други са доста литературни, наситени с многопластовост и с разнообразен език. Всички обаче поставят темата за взаимоотношенията”, кометира пред журналисти Катерина Георгиева избора си на селектираните пиеси. 

Илко Ганев пък сподели: „Тази година селекцията на спектакли е разнообразна. Много е трудно да се направи селекция, да се обединят под една тема неща, които са много различни.

От една страна съвременна българска драматургия от друга страна недраматургични текстове, което все повече навлиза в театъра и от трета страна - класиките. Припомних си една мисъл на Радичков по повод неговата 90-та годишнина - „Понякога е хубаво да се премълчават някои неща.”, можем да го допълним.... за да има изненади.

Това, което на мен ми направи впечатление след като отсяхме заглавията, е силното женско присъствие, както в режисурата, така и при актьорите. Не е търсена нарочно, съвсем случайно е.”

Проявите ще започнат в събота още в 11:00 ч. с програма за най-малките, като част от празника на града. Пред театъра представяме спектакъла „Книжки сладкодумки” от Панайот Цанев. При лошо време постановката ще бъде в зала „Патиланчо”. Входът е свободен.

По традиция в 18:00 ч. Градски духов оркестър „Михаил Биков” с диригент Христо Атанасов ще обогати празничната атмосфера пред театъра, а BarbaroniTe ще представят шоу-атракцион.

След произнасяне на официалните слова, ще бъдат поднесени цветя пред паметниците Добри Войников и Васил Друмев. Ще бъде издигната хоругвата на театъра и запален театралния огън. Първото представление, включено в състезателната програма, е танцовият спектакъл с хореограф Стефания Георгиева „Кукери”, което ще започне от 19:00 ч.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.