Пожарите в Шуменско намаляват
Пожарите в Шуменско намаляват / Dariknews.bg

572 произшествия, от които 328 пожара са възникнали в Шуменско от началото на годината. Това стана ясно по време на пресконференция по повод професионалния празник на служителите от Генерална дирекция „Пожарна безопасност и спасяване". За същия период през миналата година произшествията са били 707, от които 599 пожара. „Тази година е най-спокойната и благоприятна от последните 10 години насам, тежките произшествия са в пъти по-малко", заяви Митко Митев, началник сектор „Пожарогасене". Той посочи, че от началото на годината при пожари са загинали 1 човек и са пострадали 4-ма. През последните 10 години в Шуменско при подобни произшествия са загиналите 30 души.

През тази година е намаляла и интензивността на излизанията на противопожарните автомобили. „Средно излизанията на ден са 2,23, а през миналата година интензивността е  била 2, 76 излизания дневно", съобщи  Иван Иванов - зам.-директор на ОД на МВР-Шумен, началник на Звено „Пожарна безопасност и спасяване". 19 са постъпилите фалшиви повиквания от началото на годината, отчетоха днес от службата.

Като  много тежки през годината от пожарната в Шумен посочиха месеците февруари и май, през които в следствие на обилните валежи възникнаха множество наводнения в домове на граждани. В следствие на това пожарникарите са се отзовали  на 104 сигнала за отводнявания.

По повод професионалния празник днес предстои среща между пожарникари ветерани и действащи техни колеги.

През 1906 година в Шумен е учредена „Доброволна пожарогасителна дружина, а през 1924 година с „Правилник на Шуменската градска пожарна команда" е регламентирана официално дейността, управлението и района на действие на шуменските огнеборци.  По време на днешната пресконференция беше показан и печата на шуменската пожарна от далечната 1906 година.

Пожарите в Шуменско намаляват
netinfo