Пакети с храна за Рамазана в Търговище
Пакети с храна за Рамазана в Търговище / Борислав Курдов

Повече от 300 пакета с трайни хранителни продукти бяха раздадени днес в Търговище. Социално слаби и крайно бедни мюсюлмани от града и селата Макариополско и Буховци получиха своите кашони, осигурени от Световната ислямска благотворителна организация, чийто представител за България е проф. д-р Недим Генджев - бивш главен мюфтия в България, понастоящем председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет.

Поводът за подпомагането е свещения за мюсюлманите месец Рамазан, каза проф. Генджев. Той уточни, че общо 1 760 пакета с хранителни продукти ще бъдат раздадени в Североизточна България. Вече са предоставени такива в Шуменско и Русенско, а след Търговище камионът с кашоните потегли за Разград. По повод Курбан байрам ще има ново дарение. Тогава организацията ще закупи животни за курбан, които също ще бъдат отредени за бедните хора, уточниха организаторите.
Стойността на продуктите във всеки кашон е 38 лв., като те са закупени от местни производители. В тях са събрани по няколко килограма брашно, олио, захар, сол, макарони, боб, леща и пакети с чай.
„За съжаление, това, което виждаме обикаляйки страната е, че малките райони са все по-обезлюдени, в селата живеят само възрастни хора, къщите са празни. Тъжна България. Твърде вероятно е като приключим с тази обиколка да напиша един доклад, който да предам на министър-председателя, защото трябва да се вземат мерки, да се търсят инвестиции за тези места. В противен случай населението на България ще продължи да намалява. По мои изчисления, в следствие на доклад за циганите в страната, който подготвих за Световната ислямска банка, след 1935 г. населението в България ще падне до 5 млн. души, половината от които няма да са българи" - сподели впечатленията си Недим Генджев.
След като получиха своето, доволните и благодарните бедни хора благодариха и пожелаха здраве на организаторите, които по различни поводи се сещат за тях и намират начини, за да им помагат.