Организират Нощ в библиотеката 2 в Шумен
Организират Нощ в библиотеката 2 в Шумен / netinfo

За втора поредна година Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров" в Шумен организира на 20 май Нощ в библиотеката под мотото „Правото да четеш". На тази дата вратите на културната институция ще бъдат отворени от 12.00 до 00.00 ч., като от 12.00 до 18.00 ч. ще се предлагат стандартните услуги за читатели.

Инициативата ще започне от 18.30 ч. пред главния вход на библиотеката, където духов оркестър „Михаил Биков" ще създаде празнично настроение на шуменци. Всички посетители след 19.00 ч. ще имат възможност да си направят безплатна едногодишна читателска регистрация, ако нямат просрочени задължения. От институцията напомнят, че всеки, който има такива, може да се издължи без да бъде глобен, тъй като месец май е обявен за Месец без глоби.

От 19.00 ч. започва и същинската програма, която ще предложи на гостите забавни игри, турнири и викторини за четящи хора с водещ Живко Жечев - три фензони: „Любов и романтика", „За тялото и духа" и „Модерна българска проза" (Заемна за възрастни), кинопанорама „Оскариада" с две кинопрожекции: „Интерстелар" от 19.25 ч. и „Гранд хотел Будапеща" от 22.20 ч., кинопанорама „За живота, Вселената и всичко останало 2" с прожекции на документални и научно-популярни филми, музикална зона „Евъргрийни на всички времена"; екскурзии из библиотечните потайности „Хранилищата - нощ на отворените врати", изложба „Произведено в", представяща рекламната и издателската дейност на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров" през годините (Изложбена зала).

В Нощта на библиотеката за малките посетители Детският отдел организира конкурс за най-атрактивен костюм под мотото „Карнавална магия", два къта за приложни занимания „Майсторете ръчички" и „Фейс арт", детска дискотека със забавни игри, детска кинозона с две прожекции на филми - „Храбро сърце" от 19.20 ч. и „Кутийковците" от 22.00 ч. (Детска читалня).

За всички участници в игрите са предвидени приятни изненади и награди.
Проявата се осъществява с любезната подкрепа на Духов оркестър „Михаил Биков", СОУ „Сава Доброплодни", Обединен детски комплекс - Шумен, Обединена школа по изкуствата „Анастас Стоянов" и музикално дуо Лечеви.