Организирано издаване на документи за самоличност преди изборите
Организирано издаване на документи за самоличност преди изборите / netinfo

Създадена е организация, за да могат да упражнят правото си на глас гражданите с изгубени, откраднати, повредени или унищожени лични карти и валидни лични /зелени/ паспорти, както и на тези, чиито заявления за издаване на лична карта са в процес на обработка. Това съобщиха за Дарик от полицията в Шумен.

На всеки желаещ ще се ускори издаването на заявената лична карта или ще му бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат или унищожен документ за самоличност, което да послужи само пред секционната избирателна комисия в деня на вота. Удостоверенията ще се издават в случаите на изгубен, откраднат, повреден или унищожен документ за самоличност и при липса на възможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 5-ти юни.
За тази цел гражданите трябва да подадат лично молба в група "Български документи за самоличност" при ОД на МВР Шумен или РУ на МВР Велики Преслав, Нови пазар, Каолиново от 2 юни до 15:00 часа на 7-ми юни. От 15.00 ч. до 17.00 ч. в изборния ден молби могат да се подават само в група "Български документи за самоличност" в Шумен.

Удостоверенията се издават след подаване и регистриране на  заявление за издаване на лична карта по постоянен адрес на заявителя. Това се отнася и за гражданите, които са родени до 31 декември 1931 г. включително и до момента не са подменили зеления си паспорт с лична карта. Удостоверения може да се издават независимо от обявения постоянен и настоящ адрес, след подадено и регистрирано заявление за издаване на лична карта, което се отразява в централизираната информационна система за документи за самоличност на МВР.

Когато на гражданина не е бил издаван нов български документ за самоличност, към молбата трябва да се приложат две снимки. Удостоверението е с валидност до приключването на изборния ден и се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия. Удостоверения за обявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.