Определиха размера на местните данъци в община Шумен
Определиха размера на местните данъци в община Шумен / netinfo
Наредба за определяне на местните данъци прие днес шуменският общински съвет. Средно местните данъци бяха увеличени с около 25%. Не е завишен единствено данъкът върху недвижимите имоти. Той се запазва в миналогодишния размер 1,5 на хиляда върху данъчната оценка на имота. Данъкът върху пътните превозни средства се увеличава с 20% за среден клас автомобили и с 30% за луксозните возила.

С 20% се повишава и патентният данък за град Шумен, за селата той остава същият като през миналата година. Данъкът за придобиване на имущество по дарение или възмезден начин е 2,5 на 100 върху оценката на прехвърляното имущество.

В хода на дебатите по приемането на новата наредба, съветникът от ГЕРБ Христо Дечев заяви, че няма яснота относно данъчната политика на кметския екип. Според Дечев, липсва анализ за очакваното въздействие от по-високите данъци, за това какви приходи в общинската хазна ще донесат те и за какво ще бъдат похарчени. Кметът Красимир Костов обясни, че администрацията се е водила от желанието да бъде осигурена поносимост на данъчното натоварване и справедливо разпределение на тежестите по облагането.

Наредбата за местните данъци бе приета с 28 гласа „за” и 10 „въздържал се”.