Около 95% от тютюна в Шуменско вече е изкупен
Около 95% от тютюна в Шуменско вече е изкупен / netinfo

Около 95% от тютюна, произведен в Шуменско, вече е изкупен. Това стана ясно по време на среща, инициирана от областния управител Венцислав Венков. На нея присъстваха директорът на Областна дирекция „Земеделие" Беркант Адилов и представители на двете общини, в които традиционно се отглежда най-много тютюн - Каолиново и Венец.

От изнесените данни стана ясно, че за 2013 година с ориенталски сортове тютюн в областта са били засети над 7 700 дка., от тях са добити 690 тона тютюн, като средния добив от декар е 89 кг. През 2012 година засетите площи са били 6 546 декара, а добитата продукция 568 тона. Тези данни са на база регистрираните тютюнопроизводители, които през 2013 година са 121. Реално те са много повече, но не всички се регистрират, заяви директорът на Областна дирекция „Земеделие" Беркант Адилов.

В последните години се наблюдава спад на изкупната цена, стана ясно още от изнесените данни. За килограм ориенталски тютюн тази година тютюнопроизводителите са получавали 3,20 лв. , докато през миналата 2012 година цената е била 4,50 лв. за килограм, а година по-рано през 2011 - 3,80 лв.

Като основни проблеми и изводи Адилов очерта колебанието в изкупните цени, неясните правила между партньорите, отказа на изкупвачите да изкупуват някои сортове тютюн, както и ниското ниво на контрол от страна на държавата.

В хода на дискусията, кметът на Каолиново Нида Ахмедов изтъкна основния проблем, засягащ сектора според него. Той обясни, че в голяма степен стоте милиона лева, които държавата дава за референтен период не стигат до малките тютюнопроизводители. „Голяма част от сумите отиват при прекупвачи, които реално никога не са отглеждали тютюн", обясни Ахмедов.

Според него е необходимо държавата да намери механизъм, който да подпомага реалните тютюнопроизводители.

По време на срещата присъстващите се обединиха около това, че е нужна промяна в Закона за тютюна, ясни правила при изкупуването и въвеждане на минимални изкупни цени.