/ Шуменско
Град Шумен се радва на нова арт инсталация, изградена по повод 140-годишнината на Шуменско пиво – един от символите на местното производство
Инсталацията „Шуменско от 1882 до днес“ е създадена с подкрепата на Карлсберг България и Община Шумен и ще може да бъде разгледана от жителите и гостите на града до края на тази година. Тя е разположена на централно място в Градската градина в Шумен и пресъздава историята на Шуменско пиво през годините.

Артистичната изложба бе открита на официално събитие, в което участие взеха кметът на община Шумен Любомир Христов, зам.-кметът по образование и култура Найден Косев, Войчех Жабински, Изпълнителен директор на Карлсберг България, Методи Стоянов, директор Производство, Емил Петров, Мениджър пивоварна Шуменско пиво, представители и служители на компанията.

По повод 140-годишнината на марката през месеците октомври и ноември пивоварната в Шумен ще отвори врати за посетители. Над 100 души от цялата страна, регистрирали се за участие, ще имат възможност лично да посетят пивоварната. Те ще разгледат отблизо пивоварния процес, ще се запознаят с екипа и ще научат повече за историята на любимото Шуменско пиво.

Марката създаде и специална „бирена карта“ за Шумен, благодарение на която шуменци и туристи могат да посетят местните забележителности и някои от най-добрите заведения и ресторанти в града, където да се насладят на чаша Шуменско в комбинация с вкусна храна.

Пивоварната е част от нашата история, гордост за всеки шуменец, но и пример за успешен бизнес със значителен принос през годините за развитието на местната икономика“ – каза по време на събитието кметът на община Шумен Любомир Христов.

Шуменско

Една от целите, които стоят в основата на ESG стратегията на Карлсберг Груп „Заедно към нулев отпечатък и отвъд“, е подкрепата на местните общности. Ние вярваме, че отговорността за устойчивото развитие е споделена, и че това е дългосрочен процес, в който участват както бизнесът и институциите, така и гражданите.“ – коментира изпълнителният директор на Карлсберг България Войчех Жабински.

Историята на Шуменско пиво започва на 26 октомври 1882 г., когато чешкият майстор-пивовар Франц Милде заедно с петима български предприемачи основават пивоварно дружество в град Шумен. Още в същия ден започва търсенето на подходящо място за строеж на фабриката. След един неуспешен опит Франц Милде решава да я изгради в местността Кьошковете заради красивата природа и изобилието от вода за производствените нужди на бъдещото предприятие. Два месеца по-късно пивоварната е открита. И до днес там се пазят традициите и автентичната рецепта на Шуменско пиво, което не спира да се развива и усъвършенства през годините с цел да предостави на потребителите разнообразие от вкусове и продуктови иновации. От създаването си до днес в пивоварната са произведени над 6.7 милиона хектолитра бира.

Съвременната история на Шуменско пиво започва през 2002 г., когато пивоварната става част от голямото семейство на световния концерн Карлсберг. През септември 2004 година двата завода – Шуменско пиво и Пиринско пиво, обединяват ресурси и активи под името „Карлсберг България“.
Днес в пивоварната работят 168 човека, а през летните месеци броят им достига до 186 служители.