На избори се явиха младежи в Търговище
На избори се явиха младежи в Търговище / Диляна Стойчева
Избори за ръководство на Училищен парламент към ІІ СОУ “Проф. Никола Маринов” се състояха днес в Търговище. За провеждането им символично бе избрана зала “Христо Самсаров” – мястото, където заседава Общински съвет – Търговище.

За правилното протичане на избирателния процес помогнаха секретарят на Община Търговище – Валери Симеонов и педагогическия ръководител на парламента – Мевзуне Бетулова, които имат богат опит в осъществяването на местни и парламентарни избори.

Петима бяха кандидатите за председател на училищния парламент, още толкова пожелаха да бъдат негови заместници. Две момичета представиха кандидатурите си за секретар на организацията. Присъстващите 54 нейни членове имаха възможност да гласуват с три вида цветни бюлетини за всяка позиция, посочвайки своят избраник в тях. Бюлетините бяха пуснати в прозрачна урна и преброени от специално избрана комисия, която следеше за редовното протичане на избора през цялото време.

За председател на училищния парламент бе избран Динко Дамянов, негови заместници според вота на учениците ще бъдат Аглая Костова и Яна Тошкова. За секретар на организацията гласоподавателите определиха Ивелина Николова.

Училищният парламент е извънкласна форма, където младежите членуват по желание. Чрез него те имат възможност да се научат да се самоорганизират и да организират полезно свободното си време, да защитават правата си, но и да поемат отговорности, смята педагогическият ръководител Мевзуне Бетулова. Освен ученици в ученическия парламент на ІІ СОУ влизат и 8 възрастни – 5 учители, директорът на учебното заведение, педагогическият ръководител и един родител, представител на училищното настоятелство. Организацията е съставена от камара на долен курс, камара на горен курс и групата на почетните членове, които нямат право да гласуват, но са поканени да обсъждат проблемите на младите хора заедно с тях.

Според плана, който училищният парламент прие на официалното си заседание днес, до края на тази година предстоят няколко интересни инициативи. Ще бъде отбелязан денят за борба със СПИН – 1 декември с акция, в която ще бъдат раздавани презервативи и брошури, които младежите са изработили сами. За Коледа ще бъдат направени сурвакници и картички, които ще бъдат включени в благотворителна изложба. Събраните средства ще бъдат предоставени на деца сираци от същото училище.

Предстоят още екскурзия до Букурещ, догодина поход до х.Соколите, конкурси за графити, за най-добре озеленена класна стая, за най-вкусен сладкиш, форум на тема “Агресията в училище” и др.