Мъжът пребил фелдшер призна вината си при старта на делото
Мъжът пребил фелдшер призна вината си при старта на делото / netinfo

Старт на делото срещу 30-годишният Калин Николов, който преби фелдшер от Спешния център на шуменската болница. Процесът се гледа в Районния съд в Шумен. Делото започна с отказ на съда да конституира пострадалия фелдшер Денчо Денев, като частен обвинител и ищец, поради това, че делото е образувано по бързата процедура и такава възможност не съществува.

В съдебната палата пристигнаха и колеги на Денев, които са били на смяна заедно с него в нощта на 28 октомври, когато той бе пребит. До техни свидетелски показания обаче не се стигна, тъй като Николов, признавайки вината си и всички факти по разследването, пожела процесът да се гледа по съкратената процедура без разпит на свидетели. Първоначално защитата поиска да бъде сключено споразумение за по-леко наказание, но прокуратурата отхвърли това искане и съдът даде ход на делото по съкратеното съдебно следствие и при закрити врата, след изрично искане на подсъдимия.

Мъжът пребил фелдшер призна вината си при старта на делото
netinfo

След разпореждане на магистратите за подробна справка от системата на телефон 112, за да стане ясно, кога точно е постъпил сигналът за побоя в нощта на 28 октомври днешното заседание приключи. Очаква се на 5 декември съдът да произнесе присъдата на Калин Николов, който след като призна вината си може да се възползва от правилото за редуциране на наказанието с 1/3. Повдигнатото му обвинение е за лека телесна повреда, като според Наказателния кодекс за такова престъпление се предвижда затвор от 1 до 5 години.

Николов запази мълчание и през цялото време криеше лицето си, като отговори с кратко „да" на въпрос дали се извинява на фелдшера.

Мъжът пребил фелдшер призна вината си при старта на делото
netinfo

Пред съдебната зала адвокатът на пострадалия Грациела Георгиева изрази несъгласието си с отказа на съда да конституира клиента и като граждански ищец и частен обвинител. „В този случай пострадалия по никакъв начин не може да защити правата си", заяви тя. По думите й, Денев продължава лечението си след боя, претърпял е операция, но въпреки това прокуратурата не е взела това под внимание и е повдигнала обвинение за лека телесна повреда.

Денчо Денев отказа да коментира процесът и не заяви, каква присъда ще е справедлива. „Един травмиращ момент в професионалната работа води до много, не физически ,а други последствия", заяви той. Денев допълни, че все още се лекува, след нанесената травма и е в болничен до края на месеца, заяви и че няма да приеме евентуално извинение на Николов. „Вие ще приемете ли извинение, ако ви набият", каза още Денев.