К. Костов: 2013 г. бе трудна и нелека, изпълнена с проблеми и предизвикателства
К. Костов: 2013 г. бе трудна и нелека, изпълнена с проблеми и предизвикателства / Дарик-Шумен

Като трудна и нелека оцени изминаващата 2013 година кметът на Шумен Красимир Костов. По-рано днес той и екипът му отчетоха свършената работа и неуспехите на годината пред журналисти. Според Костов трите успеха на годината са доброто усвояване на евросредства, изчистването на старите задължения към бизнеса и устойчивото и стабилно финансиране на дейностите на общината. Като недостатъци градоначалникът посочи нерешения проблем с „Топлофикация"-Шумен, неуспешната кандидатура за европейска столица на културата и пропуските по благоустрояването на града и населените места в общината.

„Една година с доста проблеми и предизвикателства, но успяхме да гарантираме нормалното функциониране на всички общински структури и изпълнихме поетите ангажименти и годишни програми, по всички основни дейности", подчерта кметът. По думите му, ръководството е успяло да запази и финансовата стабилност на местната администрация. Костов посочи още, че през настоящата финансова година е решен сериозният проблем с неразплатените средства, като са осигурени около 1,7 млн. лв. за покриване на дълговете към фирми.

Друг основен плюс, според Костов са успешно реализираните 15 проекта, по които са усвоени над 6,7 млн. лв. от еврофондовете.

Сред успешно реализираните ангажименти градоначалникът посочи разкриването на новото Обединено детско заведение „Пчелица", приключването на проекта за рехабилитация на част от уличната мрежа на Шумен с остатъчните средства от облигационния заем.

През година в община Шумен са постъпили 470 молби и жалби от граждани, а в приемните си дни кметът се е срещнал с над 220 граждани. Най-често поставяните проблеми са липсата на работа и искания за асфалтиране на улици и благоустрояване на междублокови пространства.

Заместник-кметът по стопанските въпроси инж. Митко Киров подчерта доброто изпълнение на програмата за продажба на общинско имущество. През настоящата година общината е спечелила 4,676 млн. лв. от продажба на имоти, като най-големите сделки са продажбата на терен от Тежкия полк за изграждането на хипермаркет и сделките за земеделска земя. „Справихме се много добре и успяхме да постигнем много добри цени", подчерта той. Киров отчете и успешния проект за изграждането на центъра за лъчетерапия към Комплексния онкологичен център в Шумен.

Живка Тонева, зам.-кмет по култура и образование посочи успешно реализираните проекти за ново детско заведение и рехабилитация на сградите на целодневни детски градини в Шумен. „В сферата на детските градини трябва да се влагат средства, защото рано или късно те дават своя резултат в обществения живот", допълни Тонева. По думите й, общината продължава стриктното си изпълнение и на програмата за здравословно хранене на децата, въпреки финансовите и организационни трудности. „Мога да кажа, че през годината имаме определен напредък и по темата с квалификацията на директорите, главните учители, музикалните педагози, логопедите и психолозите в училищата", заяви още Живка Тонева. Тя допълни още, че общината създава условия, дори и в селата да няма дете, което да не е обхванато от образователната система. В сферата на културата Тонева също оцени положително свършената работа и особено плюсовете около кандидатурата на Шумен за евростолица на културата. „Спечелихме с това, че успяхме да обединим и инициирахме много идеи, подготвихме и проекти за участие в следващия програмен период", каза още Тонева, допълвайки, че се забелязва активизиране на културните институти и по-голямо търсене на продукция.

„Ще изпратим една добра, във финансово отношение, година за община Шумен", заяви зам.-кметът по бюджет и финанси Александър Генчев. По думите му, тази година ще приключи с 600 000 лв. повече данъчни приходи, спрямо 2012 г. Ръст бележи и изпълнението на неданъчните приходи, като в сравнение с миналата година има преизпълнение с повече от 4 млн. лв. „Към момента общото изпълнение на приходите е около 98%, каквото не е било през последните няколко години", каза още Генчев. Той също подчерта факта, че общината е успяла да изчисти старите си задължения и ще започне новата 2014 г, на чисто. Финансистът на общината прогнозира н около 2 млн. лв. преходни остатъци от тази година, от местните приходи.

Зам.-кметът по социална политика и здравеопазване Седат Кадир посочи, че през годината са реализирани няколко сериозни проекта в социалния сектор. Като плюс той посочи продължаващата работа по развитие на приемната грижа в общината. „Благодаря на общинския съвет за подкрепата на внесените предложения и искания от Дирекция „Социална политика", каза още Кадир. По думите му 2013 г. е била добра и в сферата на здравеопазването. Общината е успяла за дели средства за закупуване на апаратура на многопрофилната болница. Кадир също подчерта ползите от развитието на КОЦ-Шумен, като допълни, че предстои лицензиране на линейните ускорители на центъра по лъчетерапия.

„На 95% до момента е изпълнена годишната капиталовата програма, която е в размер на 11, 828 млн. лв.", съобщи зам.-кметът по строителство и екология на Шумен д-р инж. Иван Йонков. Той посочи приоритетите за работа през следващата година, като на първо място заяви, че общината ще продължи активно да работи в сферата на газификацията. Очаква се още в началото на годината да бъде газифициран Спортен комплекс „Плиска", след което предстои работа в СОУ „Васил Левски" и други детски заведения. „През 2014 г. ще бъдат заделени 700 000 лв. за ремонт на общинската пътна мрежа и улиците в селата около 450 000 лв. за улиците в Шумен", каза още Йонков. По думите му, недостатък е отпускането на недостатъчно средства за зимно поддържане на пътищата, като местната администрация се опитва със собствени сили да осигурява изпълнението на тази дейност. В сектор „екология" предстои работа по оптимизирането на договора за сметопочистване, както и работа за сепарирането на отпадъците. През 2014 г. се очаква общината да стартира и публично-частни проекти за поддръжка и ремонт на градска среда и улично осветление.