Ив. Йонков: Бавно и с неясноти се движат въпросите по ИСПА, относно В и К мрежата
Ив. Йонков: Бавно и с неясноти се движат въпросите по ИСПА, относно В и К мрежата / netinfo
Има няколко неясноти около проекта ИСПА , в частта му за В и К мрежата, това заяви в интервю за Дарик зам.- кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков. Притеснени сме от факта, че консултанти, проектанти и изпълнители са доста категорични в отказа си да проектират така наречените сградни отклонения, които трябва да свържат основната водопреносна и канална мрежа със сградите, обясни инж. Йонков. По думите му, причина за този отказ е твърдението им, че това не е включено в проекта. Общината е поискала от представителите на МОСВ да изяснят този въпрос от правна гледна точка и до следващата среща, която ще се проведе на 11 юни да има яснота дали проектирането на тези сградни отклонения е заложено в меморандума.

Все още не е готов и компютърният модел, който ще даде възможност В и К мрежата да стане управляема.  Консултантът по проекта трябва да възложи изготвянето на този компютърен модел. Все още нямаме отговор кога това ще се случи, което е много притеснително, тъй като времето напредва, подчерта инж. Йонков.

Той допълни, че общината все още няма информация дали Министерството на финансите е изпратило писмото на МОСВ и община Шумен в Брюксел. В него се предлага от проекта ИСПА да бъде изваден довеждащия колектор от язовир „Тича” и за него да се търсят други източници на финансиране.